Stalen vangrails

Wat doet een stalen vangrail 

Stalen vangrails zijn bedoeld om bescherming te bieden aan kwetsbare installaties en gebouwen ze worden ook gebruikt als randbeveiliging van parkeergarages of als inbraakpreventie. Bovendien worden ze in de industrie ook gebruikt om wandelpaden af te scheiden van het gemotoriseerd verkeerd. 

Op plaatsen waar een afscherming dient geplaatst te worden over grotere lengtes is de aanschaf van een stalen vangrail interessant. Zowel de prijs als de sterkte van de stalen vangrail scoren beter bij grotere lengtes (vanaf 4 meter). 

Voor de industrie zijn er 2 grote types te onderscheiden, namelijk verend en vast. 

 

laadkade bescherming

Verende palen

Stalen vangrails kunnen zowel op vaste palen als op verende palen gemonteerd worden.

Dankzij het bewegen van de verende palen wordt de kracht op de constructie en ondergrond sterk verminderd. Dit resulteert in minder schade aan de vangrail als aan het voertuig. Bij impact zal de chauffeur een lagere shock waarnemen omdat de palen 20 à 25 cm elastisch kunnen bewegen. 

De impact die deze constructie kan opvangen is minstens 10.000 Joules waarbij de palen per 1,33 meter worden voorzien. Dit komt overeen met een voertuig van 5000 kg die een snelheid bezit van 7,2 km/u die haaks op de vangrail inrijdt.

Mogelijke opties:
– leuning op 1,2 m hoog

– lakken in gewenste RAL kleur

– extra palen om grotere impact energie te kunnen opvangen

 

Vaste palen

Stalen vangrails worden sinds het begin van het ontstaan gemonteerd op vaste palen. De kinetische energie die een bewegend voertuig bezit zal grotendeels opgenomen worden door de gehele vangrailconstructie. Deze kinetische energie wordt dus omgezet in vervormingsenergie waardoor de vangrail een bepaalde vervorming heeft ondergaan.  

Afhankelijk van de gewenste sterkte kan men kiezen voor standaard IPE100 palen, verzwaarde HEA120 profielen en C-profielen die in verschillende hoogtes kunnen aangebogen worden. 

 

Mogelijke opties:
– leuning op 1,2 m hoog

– lakken in gewenste RAL kleur

– extra palen om grotere impact energie te kunnen opvangen

 

,

Vanaf 1 M

Vangrails Sanders levert en plaatst vangrails al vanaf 1 meter breed. Heb je een groot of een klein project? We bekijken graag samen met jou de mogelijkheden.

Ruim 15 jaar ervaring

Met meer dan 15 jaar ervaring en expertise adviseren we je deskundig. Valt jouw project buiten de standaard? Dan werken we een oplossing op maat voor je uit.

Plaatsing & Herstelling

Op onze service kan je altijd rekenen. Voor, tijdens en na de plaatsing van jouw vangrail, aanrijd– of kantelbeveilging. Ook voor herstellingen staan we voor je klaar.

Snel geleverd voor zelfplaatsers

Heb je je materiaal snel nodig? Stockartikels leveren we vrijwel onmiddellijk. De levertermijn voor maatwerk is 6 tot 8 weken.

Heb je vragen? Een project op maat? Een extra snelle levering? Neem contact met ons op. We helpen je graag vooruit.

Voordelen van stalen vangrails

 • modulair
 • beperkt aantal onderdelen: goedkoper en eenvoudiger te monteren
 • bewezen sterkte
 • stockmateriaal
 • perfecte en veilige afwerking dankzij de toebehoren: hoekstukken, kopstukken, plastic afschermkappen,…
 • te monteren op elke ondergrond
 • lakken in een hoogwaardige coating: geel/zwart, wit/rood, bedrijfskleuren,…
Dubbele Stalen vangrail - Extra stevig

Afwerking van stalen vangrails

Je stalen vangrails worden afgewerkt naar gelang hun functie. Een vangrail die naast een afgrond wordt geplaatst vraagt uiteraard een andere afwerking dan een stalen vangrail naast een voetpad. Deze afwerking is niet verplicht, maar het draagt wel bij aan een veiligere omgeving.

De stalen vangrails worden ondergedompeld in een zinkrijke oplossingen om corrosie tegen te gaan.

 • Stalen vangrails met borstwering in Galva-uitvoering
 • Gelakte stalen vangrails – verkrijgbaar in alle RAL-kleuren
 • Geel gelakte stalen vangrail met rode, reflecterende tape
 • Galva-vangrails met ingewerkte reflectoren
Stalen vangrails ter bescherming van machine

Uiteindes

Het uiteinde van de vangrail werken we veilig en netjes af. Afhankelijk van de functie van jouw installatie heb je de keuze tussen verschillende afwerkingsmogelijkheden. Dikwijls wordt het einde aangegeven met een (reflecterende) heldere kleur zodat dit goed zichtbaar is voor de weggebruiker of bestuurder van machines in een magazijn.

Kopstukken

Werken de vangrail zorgvuldig af aan de kop.

Eindstukken

Werken de vangrail af aan het einde. Je hebt de keuze tussen verschillende afwerkingen, met of zonder kleur. 

Kunststof eindstukken

Kunststof eindstukken worden bevestigd op het einde van de bestaande vangrail, meestal in het geel.

Waar worden stalen vangrails ingezet?

Stalen vangrails worden ingezet ter beveiliging van bijvoorbeeld:

 • kapitaalintensieve en kritische machines
 • nieuwe gebouwen
 • sandwichpanelen
 • fysieke afscherming van wandelpaden
 • sprinkler post
 • anti-ramkraak
Vangrail ter bescherming van werkstations
Stalen vangrail ter bescherming van sprinklerpost
Stalen vangrails langs sandwichpanelen
Stalen vangrails met reflectoren
Stalen vangrails Lokeren
Stalen vangrail met borstwering

Levensduur van stalen vangrails

Bij Sanders Vangrails werken we enkel en alleen met kwalitatief hoogstaande materialen. Onze stalen vangrails gaan dan ook gemakkelijk meer dan 25 jaar mee. De levensduur van je stalen vangrails is uiteraard afhankelijk van je omgeving, of je stalen vangrails bespaard blijven van aanrijdingen en of je ze regelmatig onderhoudt. 

De mogelijkheden met stalen vangrails 

Naast het tegenhouden van voertuigen kan je stalen vangrails ook gebruiken om gestapelde goederen tegen te houden of ze efficiënter en veiliger te stapelen. 

Dankzij het profiel van een stalen vangrail dat een hoge sterkte / gewicht ratio heeft, kan ze ook gebruikt worden als alternatief voor lichte balkprofielen. De hoogte van de constructie, het aantal rijden en stalen vangrails boven elkaar, de montage in elke ondergrond… is in onderling overleg te bespreken. 

Standaardafmetingen of op maat gemaakte stalen vangrails

Bij Vangrails Sanders vindt je zowel standaard vangrailconstructies als op maat gemaakte betaalbare stalen vangrails. We denken graag mee naar over een oplossing, dus neem gerust contact op.

Stalen vangrails: standaardafmetingen

Lengte: 4300 mm,  nuttige lengte 4000 mm

Hoogte: 310 mm

Breedte: 82 mm

Op maat gemaakte stalen vangrails

Stalen vangrails op maat nodig? Met 15 jaar ervaring gaan de professionals van Vangrail Sanders geen avontuur uit de weg. Heb jij een interessante case voor ons? Laat het ons zeker weten!

Hoeveel kosten stalen vangrails?

Hoeveel je stalen vangrails kosten is afhankelijk van volgende factoren:

 • De afstand die de stalen vangrails moeten overbruggen
 • De gewenste stevigheid van je stalen vangrails 
 • Het aantal palen dat je moet plaatsen

Op basis van die vereisten maken we een offerte op maat. We garanderen jou de beste prijs-kwaliteitsverhouding binnen je budget.

Hoeveel kost het om een stalen vangrail te laten herstellen?

Uiteraard is de kostprijs van de herstelling afhankelijk van de omgeving en de complexiteit van de schade. We bezorgen jou graag een vrijblijvende offerte op maat. Na de herstelling van is je stalen vangrail installatie terug zo goed als nieuw.

Wat als er een deuk in mijn stalen vangrail zit?

Een deuk kan afhankelijk van de diepte leiden tot verlies van stevigheid van je stalen vangrail. We bekijken graag samen met jou of de deuk invloed heeft op de stevigheid van je stalen vangrail. Als dat zo is, is een herstelling aangewezen. We bezorgen je hiervoor graag een vrijblijvende offerte.

Stalen vangrails afgrond beveiliging
Beschadigde stalen vangrail herstellen

Onderdelen van een stalen vangrail 

Een vangrail bestaat altijd uit 3 onderdelen: vangrailplank, uiteindes en de vangraill paal. Bij stalen vangrails is dit ook zo. 

De vangrailplank is de horizontale ligger die de verschillende palen met elkaar verbindt. Het is het eerste contact bij een aanrijding. Deze liggers – of planken – zijn beschikbaar in standaard lengtes van 4.3 meter met een nuttige lengte van 4 meter. De overige 30 centimeter van de vangrailplank is nodig voor de overlapping. Zo koppel je 2 vangrails aan elkaar zonder extra onderdelen en vormen ze een lange, stevige en betrouwbare ketting.  

Het uiteinde van de vangrail wordt veilig en netjes afgewerkt door onze professionals. De functie van jouw installatie bepaalt de keuze tussen verschillende afwerkingsmogelijkheden. Vaak geven we een reflecterende, heldere kleur aan het einde zodat het goed zichtbaar is voor de weggebruiker of bestuurder van machines in je magazijn. 

Als laatste is er dan nog de vangrail paal. De vangrail paal heeft een heel sterke invloed op de stevigheid van je installatie. We kijken hier naar wie er mogelijks tegen je installatie kan botsen. Een vrachtwagen heeft een veel sterkere paal nodig en dan auto’s. 

Het aantal palen heeft ook een enorme invloed op de stevigheid. Om de prijs te drukken wordt er soms gekozen voor palen te plaatsen om de 4 meter. Ga voor een paal om de 1.33 meter als je een extra stevige installatie wil. Zo is de kans kleiner dat het zal doorbuigen. 

De montage van je stalen vangrails in de Benelux

De montage van je stalen vangrails is mogelijk in elk type ondergrond. Zowel in de BeNeLux als in Frankrijk. Wil je zeker zijn dat jouw stalen vangrails correct geplaatst zijn en de installatie optimaal beschermd? Onze professionals komen ze graag voor je installeren. 

Zelf stalen vangrails plaatsen 

Beschik je over de nodig mankracht en machines om je stalen vangrail zelf te plaatsen? Wij maken graag een offerte voor levering of afhaling. Je bent altijd welkom bij Sanders voor advies!