Vangrails

Soorten Vangrails

stalen vangrail langs afsluiting

Stalen vangrail

Stijf of flexibel

Stalen vangrails beschermen je kwetsbare installaties en gebouwen. Ook zorgen stalen vangrails voor een veilige afscheiding tussen wegverkeer en voetgangers. In essentie is een vangrail een stevige stalen constructie die ongevallen, schade en stilstand van machines door schade beperkt.

Inox vangrail (RVS)

De inox vangrails bestaat uit roestvast staal (=RVS) en is beschermd tegen corrosie. Inox vangrails zijn modulair beschikbaar en zijn daardoor flexibel inzetbaar.

houten vangrail langs rond punt

Houten vangrail

Houten vangrails combineren de robuustheid van een stalen skelet met een warme, houten afwerking. Houten vangrails zijn bijzonder geschikt voor plaatsen waar esthetiek een rol speelt. Bijvoorbeeld langs waterwegen en bruggen, rond bedrijfsgebouwen en groene zones.

,

Vanaf 1 M

Vangrails Sanders levert en plaatst vangrails al vanaf 1 meter breed. Heb je een groot of een klein project? We bekijken graag samen met jou de mogelijkheden.

Ruim 15 jaar ervaring

Met meer dan 15 jaar ervaring en expertise adviseren we je deskundig. Valt jouw project buiten de standaard? Dan werken we een oplossing op maat voor je uit.

Plaatsing & Herstelling

Op onze service kan je altijd rekenen. Voor, tijdens en na de plaatsing van jouw vangrail, aanrijd– of kantelbeveilging. Ook voor herstellingen staan we voor je klaar.

Snel geleverd voor zelfplaatsers

Heb je je materiaal snel nodig? Stockartikels leveren we vrijwel onmiddellijk. De levertermijn voor maatwerk is 6 tot 8 weken.

Heb je vragen? Een project op maat? Een extra snelle levering? Neem contact met ons op. We helpen je graag vooruit.

Levensduur van vangrails

Sanders Vangrails werkt uitsluitend met kwalitatief hoogstaande materialen. De vangrails gaan dan ook gemakkelijk 25 jaar mee, vaak zelfs nog langer. Uiteraard speelt de omgeving hierbij een rol, of jouw vangrails bespaard blijven van aanrijdingen en of je je vangrails regelmatig onderhoudt.

Wat doet een vangrail?

Een vangrail helpt erger voorkomen. Naast (snel)wegen houden vangrails voertuigen tegen die van hun rijbaan afwijken. Een vangrail is een efficiënte veiligheidsbarrière tussen de wagen en een obstakel of afgrond.

Ook vangrails voor de industrie helpen je om schade te beperken. Vangrails voor de industrie zijn compact en zo opgebouwd dat ze ook zware voertuigen tegengehouden.

Vangrails: jouw verzekering bij ongevallen

Met een kwaliteitsvolle vangrail vermijd je de vaak hoogoplopende kosten voor de herstelling van gebouwen of machines. Een vangrail is als een verzekering: je beperkt je risico’s bij een ongeval of schade.

Een vangrailinstallatie beschermt mensen en creëert een zo veilig mogelijke omgeving.

Vangrails gaan gemiddeld 25 jaar mee. En heb je schade? Dan zijn de beschadigde stukken modulair vervangbaar.

Onze vangrail producten & onderdelen

Vangrailplank

Dat is de horizontale ligger die de verschillende palen verbindt. De vangrailplank is ook het eerste contactpunt bij een aanrijding. De liggers ­- of planken – zijn verkrijgbaar in standaardlengtes van 4,3 meter met een nuttige lengte van 4 meter, de overige 30 centimeter is nodig voor de overlapping. Waarom een overlapping? Dankzij de overlapping koppel je 2 vangrails aan elkaar, zonder extra onderdelen. Zo vormen ze een lange, sterke ketting.

Uiteindes

Het uiteinde van de vangrail werken we veilig en netjes af. Afhankelijk van de functie van jouw installatie heb je de keuze tussen verschillende afwerkingsmogelijkheden. Dikwijls wordt het einde aangegeven met een (reflecterende) heldere kleur zodat dit goed zichtbaar is voor de weggebruiker of bestuurder van machines in een magazijn.

Kopstukken

Werken de vangrail zorgvuldig af aan de kop.

Eindstukken

Werken de vangrail af aan het einde. Je hebt de keuze tussen verschillende afwerkingen, met of zonder kleur. 

Kunststof eindstukken

Kunststof eindstukken worden bevestigd op het einde van de bestaande vangrail, meestal in het geel.

Vangrail paal

Profiel van je palen

Het profiel van je vangrail palen heeft een sterke invloed op de stevigheid van je installatie. Belangrijkste factor hier is om goed uit te maken wie er mogelijks kan botsen. Denk bijvoorbeeld aan vrachtwagens versus auto’s. Beide hebben een ander gewicht en vragen dus een ander soort paal. Standaard worden er palen IPE100 aangeboden terwijl de zwaardere palen geconstrueerd worden uit HEA120 of C125 profiel.

Aantal palen

Ook het aantal palen heeft een grote invloed op de stevigheid. Om de prijs te drukken is het mogelijk palen te plaatsen om de 4 meter. Wil je de stevigste installatie? Kies er dan voor om iedere 1,33 meter een paal te plaatsen.

Dit maakt dat jouw vangrail steviger is en minder zal doorbuigen bij een aanrijding.

Soms is het zelfs interessanter meer palen van mindere dikte te plaatsen. We denken graag mee aan de perfecte oplossing voor jouw uitdaging!

Ondergrond & Installatie

Alle aangeboden vangrails kunnen op elk type ondergrond geïnstalleerd worden. Stel dat de verharding een betonvloer is van minstens 150 mm, dan kunnen we zonder problemen monteren op een voetplaat. Kleinere diktes voor parkeerdekken kunnen ook, maar dit wordt in overleg uitgevoerd.

Andere verhardingen zoals klinkers of asfalt vormen geen probleem voor onze heimachines. Deze kunnen door de verharding en ondergrond geheid worden. Heien is een synoniem voor trillen of inkloppen.

In meer extreme situaties zoals haventerminals kunnen de onderlagen soms bestaan uit een gecementeerde laag van 1 meter dik! Hiervoor kunnen we zelf de nodige boringen (“down the hole hammer”) uitvoeren tot 2 meter diep. Nadien worden de palen in deze gaten geplaatst en gefixeerd door het opvullen met stabilisé of beton.

Afmetingen vangrails

Vangrails Sanders biedt zowel standaard vangrailconstructies als betaalbare maatoplossingen. Wat heb je nodig? We denken graag met je mee over de specifieke vereisten van jouw installatie.

Standaard vangrail afmetingen

Lengte: 4300 mm,  nuttige lengte 4000 mm

Hoogte: 310 mm

Breedte: 82 mm

Vangrails op maat

Vangrails Sanders biedt voor elke opdracht een op maat gemaakte vangrailoplossing. We denken graag met je mee en stellen je de beste optie voor.

Dankzij onze specialisatie in vangrails, bieden we je snel de gepaste oplossing. Zowel voor je nieuwe installatie als bij schade na een ongeluk.

Afwerking van vangrails

We werken je vangrails af naar gelang de functie. Een vangrail naast een afgrond vraagt een andere afwerking dan een vangrail naast een voetpad. Dat is niet verplicht maar draagt wel bij aan een veiligere omgeving.

Om corrosie tegen te gaan dompelen we de stalen onderdelen van de vangrails onder in een zinkrijke oplossing op ca 485°C (thermische verzinking).

Vangrails met borstwering in Galva-uitvoering

Gelakte vangrails – verkrijgbaar in alle RAL-kleuren

Geel gelakte vangrail met rode, reflecterende tape

Galva-vangrails met ingewerkte reflectoren

Zware vangrail met reflecterende tape, 1m hoog

Kunststof afdekkappen voor de palen

Bij wandelpaden en andere plaatsen waar mensen dicht bij de vangrail komen, raden we aan om de bovenkant van de palen extra te beschermen. Speciaal hiervoor hebben we kunststof kappen die perfect passen over de IPE100-palen. Ook de bevestiging met verdoken bouten komt de veiligheid ten goede. Zo vermijd je dat iemand zich verwondt.

Vangrails op maat: rollenbaan

Onze klant wil haar medewerkers, haar rollenbaan en haar pakketten beschermen. De medewerkers laden de pakketten langs beide zijden op de baan. De bescherming moet voldoen aan 3 belangrijke voorwaarden.

 • stevigheid
  de bescherming van de rollenbaan moet stevig genoeg zijn opdat eventuele botsingen door machines de cruciale werking niet verstoren
 • ergonomie
  de medewerkers moeten ergonomische kunnen werken
 • veiligheid
  • de bescherming moet vermijden dat pakketten tussen de aanrijbeveiliging en rollenbaan terechtkomen
  • de bescherming mag geen scherpe randen bevatten om te voorkomen dat de medewerkers zich verwonden of pakketten schade oplopen

We stellen een zware ligger voor die we bovenaan monteren. Aan de bovenzijde plaatsen we een ‘afschuifplaat’ tot net boven de rollenbaan. Onderaan monteren we een vangrail die de vorken van de stapelaars, heftrucks of andere machines tegenhoudt.

Ook een uitdaging op maat?

Wij denken graag mee over de geschikte oplossing.

Hoeveel kosten vangrails?

De prijs van jouw vangrails is afhankelijk van verschillende factoren.

 • de afstand die je moet overbruggen
 • de gewenste stevigheid van je vangrail
 • het aantal palen dat je plaatst

Op basis van jouw vereisten maken we een offerte op maat, met de beste prijs-kwaliteitverhouding binnen jouw budget.

Hoeveel kost de herstelling van een vangrail?

De kosten voor de herstelling zijn afhankelijk van de omvang en complexiteit van de schade. We bezorgen je graag een vrijblijvende offerte. Na de herstelling is je installatie terug zo goed als nieuw.

Een deuk in de vangrail, wat nu?

Afhankelijk van de grootte en de diepte van de deuk verliest je vangrail mogelijks zijn stevigheid. We bekijken graag samen met jou of de deuk invloed heeft op de stevigheid van je vangrail, en of herstelling aangewezen is. Als dat zo is, bezorgen we je daarvoor graag een vrijblijvende offerte.

Vangrails laten plaatsen

Je kan de door jou bestelde vangrails laten leveren of zelf afhalen. Wil je zeker zijn dat jouw vangrails correct geïnstalleerd zijn, en dat je installatie optimaal beschermd is? Laat de plaatsing over aan Sanders. We hebben de nodige gereedschappen en machines, kennis en ervaring om jouw vangrails snel en professioneel te installeren.

Zelf vangrails installeren

Plaats je je vangrails liever zelf? We helpen je graag op weg. En heb je achteraf toch nog een vraag, dan staan we voor je klaar met degelijk advies. We leveren de vangrails op je werf, of je haalt ze zelf op, aan jou de keuze.

Afscherming automatische wikkellijn

Onderhoud van vangrails

Vangrails hebben weinig onderhoud nodig. Afhankelijk van je type installatie (RVS, staal, hout) is het aangewezen om je installatie regelmatig te inspecteren. Want komt bijvoorbeeld een verroest voorwerp tegen je inox vangrails? Dan bestaat de kans dat die alsnog (plaatselijk) oxideert. Dat verwijder je dus best tijdig.

Het onderhoud van je vangrail is vergelijkbaar met dat van een auto. Die hoeft je niet te kuisen maar als je dat wel doet, verleng je de levensduur aanzienlijk.